Leerlingen De Viaan in de muziekstudio

De Viaan, een school voor praktijkonderwijs voor moeilijk lerende kinderen, had de wens hun leerlingen een echte “studio opneem ervaring” te bieden. Tijdens de muziekles of tijdens workshops. En dat is gelukt. Er is zelfs al een schoolband.

Met een bijdrage van Stichting Witte Bedjes heeft De Viaan een complete muziekset kunnen aanschaffen. Onderdeel van de set is een iPad met het programma ‘Garageband’. Hiermee kunnen leerlingen eigen gemaakte muziek en liedjes opnemen en inspelen. Met speciale software is de leerling in staat zelf te kiezen wat te leren (Melodics). En omdat het geluid via een koptelefoon wordt versterkt kunnen de leerlingen zelfstandig werken zonder anderen af te leiden.

De set bestaat verder uit een keyboard, een elektronische drumkit en een mix paneel. De muziekdocenten geven verschillende opdrachten die op alle niveaus kunnen worden aangepast. Muziekles wordt zo geheel eigentijds en op eigen niveau gegeven.

Het doel van het praktijkonderwijs van De Viaan is leerlingen te begeleiden naar dagbesteding, (beschut)werk of een vervolgopleiding. Het onderwijs richt zich op leerlingen met leerproblemen die beter leren in praktische situaties met een duidelijke structuur en kleine klassen.
Daarnaast worden leerlingen ook begeleid in hun vrijetijdsbesteding. Wat voor ieder ander kind een soort vanzelfsprekend is, is voor veel van de leerlingen van De Viaan lastig. Met het aanbieden van de muziekworkshops hebben de leerlingen een mooie vrijetijdsbesteding gevonden.